Kata-harjoittelu

Jokainen harjoitusjakso sisältää kata-harjoittelua. Katat eli liikesarjat muodostuvat perustekniikoista, joita on yhdistetty lyhyemmiksi ja pidemmiksi kokonaisuuksiksi. Jokaisella katalla on oma nimensä. Shotokan-tyylisuunnan katoja on kaikkiaan 26 kappaletta, joista käytännössä harjoitellaan reilua kymmentä. Jos kiinnostusta riittää, niin niitä opetetaan kyllä lisääkin!

Shotokan-karaten viisi ensimmäistä kataa ovat ns. Heian-katat. Näissä katoissa opetellaan karaten peruselementit. Ylemmissä katoissa opetellaan haastavampia taistelutekniikoita ja muotoja. Uudelle tai kokeneemmalle harrastajalle löytyy oivallisia videoita kata-harjoittelun tueksi esimerkiksi YouTubesta. Puhtaasti ja oikeaoppisesti suoritettu kata luo perusstandardit karaten harjoitteluun. Kun katan muodon on omaksunut riittävän hyvin, on sitä mahdollista soveltaa.

Katoja toistetaan niin kauan, että kaikki osaavat ne moitteetta: sitten kerrataan ja taas kerrataan. Kenenkään ei pidä pelätä etteikö oppisi! Katojen osaamisessa ei voi koskaan olla valmis. Valmentajat harjoittelevat aivan samoja katoja omissa treeneissään ja hiovat liikkeitään väsymättä – mutta aina löytyy yksityiskohtia, jotka voisi tehdä vielä vähän paremmin... ”Kun lopettaa parempaan pyrkimisen, lopettaa olemasta hyvä”.

Jokaiseen vyökokeeseen opetellaan uusi kata – vanhojen lisäksi. Tuomaristona on seuran Dan-kollegio eli valmentajat, jotka ovat nähneet edistymisesi alkeiskursseista lähtien. Siksi palaute on aina henkilökohtaista ja motivoivaa. Voit luottaa siihen, että valmentajat näkevät kehityksesi asteen ja osaavat antaa arvoa pitkäjänteiselle harjoittelemisellesi.

Shotokan karaten kata-liikesarjat

Heian Shodan
Heian Nidan
Heian Sandan
Heian Yondan
Heian Godan

Tekki Shodan
Tekki Nidan
Tekki Sandan

Bassai Dai
Bassai Shō

Kankū Dai
Kankū Shō

Gojūshiho Dai
Gojūshiho Shō

Hangetsu
Enpi
Jion
Ji’in
Jitte
Meikyo
Nijūshiho
Wankan
Gankaku
Sōchin
Chinte
Unsū